Zabytkowa cukrownia jak nowa

Zabytkowa cukrownia jak nowa

Warszawa, 14 marca 2017

Strabag modernizuje zabytkową, 134-letnią Cukrownię Kluczewo w Stargardzie. Remont fabryki, której właścicielem jest Krajowa Spółka Cukrowa, potrwa do stycznia 2018 roku.

W ramach inwestycji powstanie silos cukrowy o pojemności 60 tys. ton, terminal załadunkowy dla samochodów przewożących cukier, budynek socjalny i drogi dojazdowe. Wykonane zostaną także instalacje wspomagające procesy towarzyszące przetwarzaniu surowców cukrowych. 
Silos cukrowy powstanie z wykorzystaniem technologii szalunku ślizgowego – deskowanie jest unoszone wraz z postępem prac. Podczas jednego cyklu technologicznego wykonywany jest montaż zbrojenia, betonowanie oraz pielęgnacja betonu. Metoda ta jest ponad trzykrotnie szybsza od szalunku przestawnego i znacząco wpływa na jakość konstrukcji. Pozwala zachować nie tylko jej ciągłość, ale również zaoszczędzić czas, koszty obsługi i najmu maszyn.


Rozbudowa fabryki cukru realizowana jest w formule „projektuj i buduj”. Wykonawca ma 12 miesięcy na realizację wszystkich prac, rozruch instalacji technologicznych ma nastąpić przed kampanią cukrowniczą we wrześniu tego roku.

Źródło: Eurobuild CEE